Bitcoin is terug handelend in de buurt van driejarige hoogtepunten

De digitale valuta is dit jaar met 90% gestegen en overtreft aandelen, goud en andere activa

Een Bitcoin Change-winkel in Istanbul; een hernieuwde stijging van de belangstelling voor bitcoin lijkt verband te houden met het potentieel als hedge tegen inflatie.

Een Bitcoin Change-winkel in Istanbul; een hernieuwde stijging van de belangstelling voor bitcoin lijkt verband te houden met het potentieel als hedge tegen inflatie.

 

Terwijl de aandelen-, olie- en goudprijzen vorige week omhoog gingen, zette één actief nieuwe hoogtepunten voor het jaar: bitcoin. goud bar kopen is de nieuwe handel.

 

 

De prijs van de digitale valuta is in 2020 met ongeveer 90% gestegen en is dinsdag verhandeld tot $ 13.848, volgens CoinDesk. Dat is het hoogste niveau sinds januari 2018, toen bitcoin daalde van het record van $ 19.783 van de vorige maand.

 

Veel beleggers zijn het erover eens dat de hernieuwde stijging van de belangstelling verband houdt met het potentieel van bitcoin als hedge tegen inflatie. Bitcoin kopen is veel gevraagd.

 

De voorstanders van Bitcoin hebben dat vooruitzicht al jaren aangeprezen, vooral omdat het bitcoin-netwerk een vaste limiet heeft voor het aantal eenheden dat kan worden gecreëerd: 21 miljoen. Nu de coronavirus-pandemie economieën over de hele wereld verwoest, zijn regeringen en centrale banken gedwongen biljoenen uit te geven om hun economieën te ondersteunen en tegelijkertijd de koopkracht van hun valuta te ondermijnen. Dat heeft de angst doen herleven dat de inflatie de komende jaren zal toenemen, en die angst wint nieuwe bitcoin-bekeerlingen.

 

Sommigen van hen zijn onder meer beursgenoteerde bedrijven. Square Inc., waarmee gebruikers bitcoin kunnen kopen via de Cash-app, kocht in oktober $ 50 miljoen aan digitale valuta om te gebruiken als afdekkingsinstrument in zijn corporate treasury.

 

De in Virginia gevestigde softwareleverancier MicroStrategy Inc. speelde eerder dit jaar een soortgelijk spel en kocht ongeveer $ 425 miljoen aan bitcoin om in zijn bedrijfskas te houden. Chief Executive Michael Saylor zei in augustus dat het bedrijf verwachtte dat overheidsreacties op de pandemie een depreciërend effect zouden hebben op fiat-valuta’s en zag bitcoin als een levensvatbaar alternatief.

 

Het aantrekken van nieuwe investeerders is een lang gezocht doel voor de crypto-industrie. Sinds de bubbel van 2017 opdook, probeert de bitcoin-industrie een infrastructuur uit te bouwen voor professionele beleggers, door alles te creëren, van op de beurs verhandelde fondsen tot optiemarkten en bewaardiensten.

 

Hoewel de Securities and Exchange Commission nog een bitcoin ETF moet goedkeuren, zijn er andere diensten aanwezig. En investeerders beginnen ze te omarmen.

 

“U had al deze sporen om institutioneel kapitaal binnen te laten”, zei Matthew Hougan, chief investment officer bij BitWise Asset Management. “Dan had je de scherpe katalysator: de reactie op de pandemie en zorgen over inflatie.”

 

BitWise, dat op cryptovaluta gebaseerde indexfondsen aanbiedt aan financiële adviseurs, hedgefondsen en family offices, zag zijn beheerd vermogen vanaf woensdag stijgen tot $ 100 miljoen van ongeveer $ 70 miljoen in juni, zei de heer Hougan.

 

De grootste verkoper van op cryptovaluta gebaseerde beleggingsproducten, Grayscale Investments, rapporteerde in het derde kwartaal een instroom van $ 1 miljard in de trustfondsproducten die het op de over-the-counter-markt verkoopt, waardoor het totale beheerde vermogen op $ 5,9 miljard kwam. Die groei is in de huidige periode versneld. Het bedrijf zei woensdag dat het beheerd vermogen was gegroeid tot $ 7,6 miljard.

 

Opties-activiteit neemt ook toe. Zo bedroeg het aantal bitcoin-futurescontracten dat eind 2019 op het Bakkt-platform werd verhandeld gemiddeld zo’n 1.300 per dag. In september was dat gemiddelde gegroeid tot 8700.

 

Bakkt, een bitcoin-optiemarkt opgericht door Intercontinental Exchange Inc., heeft traditionele hedgefondsen en handelsfirma’s aangetrokken en zelfs meer recentelijk reguliere makelaardijhuizen, zei Bakkt-president Adam White.

 

“Ze nemen crypto en bitcoin onder de loep”, zei hij.

 

Het potentiële gebruik van Bitcoin als betalingsoptie kreeg eerder in oktober zelfs een verrassende boost toen PayPal Inc. zei dat het gebruikers in staat zou stellen om rechtstreeks bitcoin in hun digitale portemonnee te kopen en verkopen. In 2021 is het van plan de service uit te breiden naar Venmo en de 26 miljoen verkopers die PayPal gebruiken om bitcoin te accepteren voor betaling.

 

Deze ontwikkelingen samen hebben ertoe bijgedragen dat de totale marktwaarde van bitcoin tot ongeveer $ 255 miljard is gestegen, van ongeveer $ 130 miljard in januari.

 

Zeker, die instroom is bescheiden in vergelijking met de bredere kapitaalmarkten, waar alleen Amerikaanse aandelen bijna $ 52 biljoen waard zijn. Maar voor de kleine markt voor digitale valuta is het opmerkelijk.

 

“De markt is gewoon niet zo groot”, zei meneer Hougan. “Een paar instellingen die een toewijzing doen, is aanzienlijk.”

 

De vraag voor de bitcoinmarkt is in hoeverre die stromen zullen blijven toenemen. Ondanks al het feelgood-nieuws zijn er nog steeds substantiële vraagtekens.

 

Zelfs nu PayPal bijvoorbeeld bitcoin openstelt voor handelaren, is er misschien niet veel vraag naar als betaalmiddel, vooral als ikn de VS Dat komt omdat de Internal Revenue Service dit jaar zijn inspanningen heeft opgevoerd om bitcoin niet als een valuta maar als een zekerheid te behandelen, waardoor gebruikers worden gedwongen om vermogenswinstbelasting te betalen over elke transactie die winst oplevert.

 

Bovendien moet de claim van bitcoin als een havenactiva of inflatie-afdekking nog worden bewezen. Om te beginnen bestaat het pas ongeveer 11 jaar, en het grootste deel van die tijd werd het genegeerd door de mainstream en zag het als een nieuwsgierigheid voor risiconemers. Het heeft geen reputatie als grootschalige activaklasse.

 

Ook kan de inflatie simpelweg niet van de grond komen, wat de centrale banken ook doen, zoals in de afgelopen tien jaar. Dat zou het gebruik van bitcoin als afdekkingsinstrument ondermijnen.

 

Uiteindelijk is bitcoin nog steeds een risicovolle, speculatieve activa, zei Chris King, oprichter van cryptogerichte investeringsmaatschappij Eaglebrook Advisors, die klanten aanbeveelt om niet meer dan 5% van hun totale activa in cryptovaluta te houden.

 

“Stop niet meer dan u zich kunt veroorloven te verliezen,” zei hij.