Het ontstaan van de radiozenders

We vinden het tegenwoordig vanzelfsprekend dat we signaal kunnen ontvangen op de radio en de televisie. Toch is het niet zo lang geleden dat de radio voor het eerst een uitzending had, en het is nog minder lang geleden dat de meerderheid van de mensen ook daadwerkelijk een radiotoestel in huis had staan. Pas veel later kregen de mensen ook de keuze uit een breed bereik van zenders, zodat er altijd wel een programma uitgezonden werd dat aansloot bij de interesses van de mensen. Het was een snelle ontwikkeling, maar hoe zijn de radiozenders eigenlijk ontstaan en hoe is dit precies tot stand gekomen?

Het ontstaan van de radio

De eerste stap in de richting van de radio zoals we die vandaag kennen, werd gezet in 1831. In dat jaar werd de inductie uitgevonden. Pas in 1882 werd de eerste draadloze telegrafie verzonden door middel van deze inductie. Het duurde hierna nog vijf jaar voordat Hertz zijn grote ontdekking kon doen en aan de hand daarvan lag de weg naar de toekomst open. Al in 1897 werd het eerste radiostation opgericht in Engeland, aan de kust is Wight.

Belgiƫ was er eerder bij dan Nederland wanneer het op de zendingen van de radio aankomt. De Belgen hadden in 1914 al de eerste uitzending, waar de Nederlanders pas na het einde van de Eerste Wereldoorlog de eerste signalen in de lucht hadden, dit gebeurde in 1919.

De zenders in Nederland

De geschiedenis van de radiozenders in Nederland is een lang verhaal, met veel haken en ogen. In eerste instantie waren er veel regionale omroepen met kleine uitzendingen, maar in de jaren zeventig vinden we de eerste omroepen die een commercieel karakter hebben. De publieke radio sloot namelijk niet aan bij de vraag van de jongeren, die naar hun eigen muziek wilden luisteren en aangesproken wilden worden in hun eigen taal. Dat was het moment waarop de zendschepen hun uitzendingen begonnen vanaf zee. De meest bekende zenders hierbij zijn uiteraard Radio Veronica en Radio Noordzee, welke een toepasselijke naam is voor een schip dat vanaf de Noordzee radiosignalen uitzendt.

Deze zenders bevonden zich in internationale wateren en hadden daar een goede reden voor. Zij moesten zich namelijk buiten het bereik houden van de Nederlandse wetten. Bij wet waren de zenders illegaal. Eind jaren tachtig zouden de meeste schepen de uitzendingen ook staken, het grootste gedeelte probeerde hierna een vergunning te krijgen.

De radiozenders

Tegenwoordig zijn er tientallen zenders die via de radio beluisterd kunnen worden, zeker wanneer je de regionale zenders ook meerekent. Deze hebben allemaal een eigen geschiedenis, die niet zo interessant zal zijn voor de meeste mensen. Wat wel belangrijk is, is dat elke zender een eigen doelgroep heeft. Het is daarom interessant om te bekijken welke van de zenders het beste bij jou past en dat kun je het beste doen door te kijken naar welke muziek er gedraaid wordt, en hoeveel er gesproken wordt tijdens het uitzenden van de muziek. Aan de hand daarvan kun je makkelijk een keuze maken.

Please publish modules in offcanvas position.