Online radio luisteren, of radio luisteren via de ether?

Op het moment dat alle mensen naar de radio konden luisteren, begon een kleine revolutie. De Hilversum zenders startten al snel, maar binnen de kortste keren waren er kapers op de kust. Letterlijk, want de zendschepen lagen in de Noordzee en zonden signalen uit. We zijn inmiddels een aantal decennia verder en tegenwoordig kunnen we letterlijk overal radio luisteren. We hebben radio’s, smartphones en uiteraard ook het internet waarmee we nog meer signalen kunnen ontvangen. Wat is nou eigenlijk makkelijker? Radio luisteren via het internet, of radio luisteren via de signalen die uit de ether getrokken worden?

Wanneer je onderweg bent

Wanneer je onderweg bent, heb je twee keuzes, maar vaak bepaalt de manier van reizen waarop je naar de radio luistert. In de trein of bus kun je via beide manieren luisteren, maar via de ether is vaak goedkoper dan via het internet. Dan moet je mobiel dat echter wel kunnen. Wanneer je in de auto zit, is de keuze al snel gemaakt. Je kunt online luisteren door je mobiel om te leiden via je radio, maar erg handig is dat niet. Je kunt beter gewoon de autoradio aanzetten en op zoek gaan naar een zender. Vaak zullen dat meerdere zenders zijn wanneer je een grotere afstand rijdt, of je moet het geluk hebben dat jouw radio slim genoeg is om het signaal te kunnen vinden wanneer de zender op een andere frequentie zit.

Wanneer je thuis bent

Wanneer je thuis bent en je wilt graag naar de radio luisteren, dan heb je ook twee opties. De meeste mensen benadrukken tegenwoordig het luisteren naar de radio via het internet omdat dit makkelijker, sneller en meer helder is. De mensen die dit aanbevelen, wonen allemaal in een stad. Op het moment dat je in een kleiner dorp woont, of op het platteland, dan moet er bijzonder veel gebufferd worden om goed naar de radio te kunnen luisteren. Hier is het juist aan te raden om via de ether te luisteren, omdat de signalen hier doorgaans meer ongestoord binnen kunnen komen. Woon je midden in de stad en heb je genoeg ruimte over op het internet, dan kun je voor beide opties kiezen.

Wat kies jij?

De manier van luisteren die het beste bij jou past, hangt af van de plaats waar je bent en wat je aan het doen bent. Het hangt er ook maar net van af of je jouw favoriete zender wel op die manier kunt ontvangen, want ook dat is niet altijd het geval. Het zal blijken dat in de meeste gevallen bepalend is wat er mogelijk is, want wanneer je bijvoorbeeld vanuit het buitenland wilt luisteren naar een radiozender uit Nederland, dan ben je zo goed als gedwongen om te gaan luisteren via het internet, omdat je het signaal niet uit de ether kunt trekken met een ander apparaat. En als je geen keuze hebt, dan wordt het direct al een stuk makkelijker!

Please publish modules in offcanvas position.